6 tips voor structuur en overzicht in het nieuwe jaar

6 tips voor structuur en overzicht in het nieuwe jaar

Het begin van een nieuw jaar is vaak gevuld met goede voornemens en nieuwe doelen. Om deze doelen daadwerkelijk te bereiken, is het essentieel om een goede basis te leggen met overzicht en structuur, maar dit vormt vaak een uitdaging. Wij delen graag 6 waardevolle tips om je hierbij te helpen.

1. Reflectie

Neem de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Welke momenten staken er bovenuit en welke lessen heb je geleerd? Gebruik deze reflectie als basis voor het formuleren van heldere doelen voor het nieuwe jaar. Schrijf deze doelen op en probeer deze te vertalen naar concrete actie's.

2. Planning

Creëer helderheid voor jezelf door overzicht te scheppen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een planner. Tip: deze kun je ook terugvinden in de Happinote. Koppel je stappen aan deadlines, dit kunnen ook kleinere stapjes zijn, zolang ze maar haalbaar en realistisch zijn.

3. To-do-lijsten

Laat je notitieboek deel uitmaken van je dagelijkse routine voor het beheren van taken. Stel dagelijks een to-do-lijst op en volg je voortgang. Tip: maak een korte en lange termijn to-do-lijst om overzicht te behouden. Door taken te prioriteren werk je efficiënter en verminder je stress. Het afvinken of wissen van taken geeft een gevoel van voldoening en vooruitgang.

4. Thema's en focuspunten

Kies thema’s en focuspunten voor verschillende perioden gedurende het jaar, bijvoorbeeld per kwartaal. Schrijf op welke specifieke aspecten je in die periode wilt verbeteren of verkennen. Dit helpt je gefocust te blijven op je doelen.

5. Leerpunten

Schrijf je leermomenten en inzichten op. Noteer wat goed gaat en waar je je kunt verbeteren. Dit helpt je persoonlijke groei te bevorderen.

6. Visuele aantekeningen

Naast het opschrijven helpt het ook om visuele en creatieve uitingen te maken. Of het nu gaat om mindmaps of tekeningen, visuele elementen helpen je ideeën beter te begrijpen en te onthouden. Tip: heb je onze brainstorm layout al gezien?

Wees niet te streng voor jezelf, begin gewoon bij het begin. Het scheppen van overzicht en structuur begint met dagelijkse gewoonten, zoals het schrijven in je notitieboek. Door regelmatig te evalueren, je voortgang bij te houden en gestructureerd te plannen, kun je starten met helderheid en gerichte acties.


Ready? Let’s go!

Nieuwsgierig naar de layouts? Bekijk ze hier: https://happinote.nl/pages/hoe-gebruik-je-je-happinote